Najczęściej zadawane pytania

Cafissimo? Abonament kawowy? Przygotowanie? Tutaj znajdziecie Państwo odpowiedzi.

Tutaj odpowiemy na Państwa pytania

Rozumiemy, że mogą pojawić się pytania dotyczące kawy, abonamentu kawowego, przygotowania, uprawy oraz palenia kawy, jak i odnośnie systemu Cafissimo. Przygotowaliśmy zestawienie najczęściej zadawanych pytań. Jeśli nie znajdziecie Państwo tutaj odpowiedzi, która Państwa usatysfakcjonuje, prosimy o zwrócenie się do naszej Infolinii.


Najczęściej zadawane pytania

W pojemniku na wodę umieszczony jest pływak, dzięki któremu kontrolowany jest poziom wody. Jeśli symbol pojemnika na wodę miga, pomimo, że jest w nim woda, może to oznaczać uszkodzenie pływaka.
W takim przypadku prosimy o zgłoszenie produktu do naprawy serwisowej poprzez kontakt z Infolinią Tchibo (adres podany jest w instrukcji obsługi urządzenia) lub poprzez bezpośrednie zgłoszenie w sklepie firmowym Tchibo.

Nie. Tchibo zdecydowało się oferować klientom własne kapsułki z kawą. Ekspresy i kapsułki tworzą precyzyjnie do siebie dopasowany system. Tylko stosując kapsułki Tchibo można uzyskać bardzo wysoką jakość kawy, znaną i oczekiwaną przez Klientów Tchibo.

W automatycznym ekspresie do kawy można stosować kawy ziarniste Tchibo przeznaczone do ekspresów ciśnieniowych, np. kawy typu Espresso i Caffè Crema . Prosimy nie stosować kawy zawierającej karmelizowane ziarna kawy, które pod wpływem ciepła i wilgoci mogą skleić się w ekspresie i doprowadzić w ten sposób do uszkodzenia urządzenia.

Kawy palone Tchibo zawierają ok. 1,2-1,4% kofeiny, przy czym ta wartość może się nieco różnić w zależności od rodzaju kawy. Kawa bezkofeinowa np. Colombia Fino zawiera poniżej 0,1% kofeiny, czyli poniżej wartości granicznej określonej w przepisach europejskich jako dopuszczalna zawartość kofeiny w kawie bezkofeinowej.

Zawartość substancji tłuszczowych w kawie zielonej wynosi ok. 10 - 13%, przy czym kawa Arabika zawiera więcej olejków kawowych niż Robusta. Zawartość substancji tłuszczowych praktycznie nie zmniejsza się
w procesie palenia.
Zawartość tłuszczu w kawie palonej w zależności od rodzaju i miejsca pochodzenia wynosi pomiędzy
8 a 15%. Substancje tłuszczowe ciężko rozpuszczają się w wodzie i tylko w niewielkiej ilości przedostają się
do filiżanki – największa część pozostaje na filtrze.

Od roku 1949 oferujemy Klientom Tchibo najwyższej jakości kawy. Stało się to naszą pasją! Potrzeba oferowania kaw najwyższej jakości wymaga dużej staranności w trakcie całego łańcucha produkcji kawy: począwszy od wyboru ziaren, przez transport, specjalny sposób palenia ziaren oraz pakowanie. Pod pojęciem najwyższej, jakości rozumiemy nie tylko sensoryczne właściwości kawy, ale również aspekty ekologiczne i socjalne.

Tchibo wykorzystuje technologię Rotation Flexible Batch, czyli obrotowych palarni RFB o ruchomym dnie,
w których, podczas palenia, ziarna przez cały czas pozostają w ruchu. Surowe ziarna podgrzewa się od spodu gorącym powietrzem, a ruchomy przenośnik zapewnia równomierne rozłożenie ciepła i dokładne mieszanie kawy. Ustawienia maszyny są dostosowane do rodzaju ziarna, jego wielkości i profilu smakowego, który chcemy osiągnąć.


Pytania dotyczące abonamentu kawowego

Na naszej stronie internetowej w sekcji „Kawa“ znajdziecie Państwo zakładkę „Abonament kawowy“. Podane są tam wszystkie rodzaje kawy dostępne w abonamencie kawowym. Poprzez formularz zamówienia istnieje możliwość dowolnego zestawienia abonamentu kawowego i wysłania go w formie zlecenia.

Obecnie w abonamencie kawowym oferowane są wyłącznie kawy, które znajdują się na naszej stornie internetowej w sekcji „Kawa“ w zakładce abonament kawowy.

Niestety nie można zmienić abonamentu kawowego wchodząc na „Twoje konto“, bowiem chodzi tutaj
o zlecenie długoterminowe.
Jeśli chcielibyście Państwo zmienić abonament kawowy, chętnie Państwu w tym pomożemy. Prosimy
o wysłanie wiadomości e-mail na adres service@tchibo.pl wraz z informacją o zmianie abonamentu kawowego z podaniem ilości i rodzajów kaw, które mają zostać zmienione.

Zamówienia realizowane z abonamentu kawowego mogą być dostarczane jedynie do Klientów z adresem dostawy i rachunku na terenie Polski.

Możemy dostarczać Państwu kawę co miesiąc, co drugi miesiąc albo co kwartał. Datę dostawy ustalacie Państwo indywidualnie.

Tak, rytm dostaw można zmienić w każdej chwili.

Darmowa wysyłka w abonamencie kawowym możliwa jest dopiero od zamówienia minimum 6 opakowań kawy na dostawę.

Tak. W każdej chwili możliwa jest rezygnacja z abonamentu w formie pisemnej, bez podawania przyczyny.


Pytania dotyczące ekspresu ciśnieniowego Tchibo Cafissimo

Nasze ekspresy znajdziecie na naszej stronie internetowej w sekcji „Kawa“ w zakładce Cafissimo oraz we wszystkich sklepach Tchibo – Znajdź sklep.

Każda kawa wymaga indywidualnego ciśnienia parzenia. W ten sposób podczas przygotowania może rozwinąć się pełen aromat. Dlatego Tchibo Cafissimo jako jedyne przegotowuje kawy z różnym ciśnieniem parzenia dzięki systemowi pojedynczych porcji: kawa americana wymaga niskiego ciśnienia, Caffè Crema średniego, Espresso wysokiego.

Wyjątkowy smak kawy – łatwo i szybko gotowy! Dzięki „systemowi 3 ciśnień“ można w każdej chwili przygotować aromatyczną kawę odpowiadającą indywidualnym gustom: najpierw należy odpowietrzyć urządzenie poprzez wypuszczenie dyszą do spieniania mleka ok. 1 filiżanki wody. Następnie należy wyjąć uchwyt na kapsułki, umieścić w nim zamkniętą kapsułkę z kawą, i umieścić ponownie uchwyt w urządzeniu. Nacisnąć przycisk rozpoczynający proces przygotowywania kawy. Świeżo zaparzona kawa gwarantuje wyjątkowy smak.

Ekspres Tchibo Cafissimo gwarantuje niezwykle łatwą obsługę. Przygotowanie filiżanki kawy obejmuje tylko kilka kroków: zamkniętą kapsułkę należy umieścić w uchwycie na kapsułki, następnie przesunąć dźwignię w dół. Po naciśnięciu wybranego przycisku funkcyjnego rozpoczyna się proces parzenia. (Wskazówka: ważne jest, aby nie usuwać folii zamykającej kapsułkę.)
Dzięki „systemowi 3 ciśnień“ ekspresu Tchibo Cafissimo przygotowywane są różne kawy z indywidualnym ciśnieniem parzenia, co gwarantuje optymalny smak i aromat każdej z kaw. Czas przygotowywania w zależności od rodzaju kawy i zaprogramowanej ilości napoju wynosi od około 25 sekund dla Espresso do około 90 sekund dla kawy americana.

Miłośnik mocniejszych lub słabszych kaw, może dopasować je do swoich indywidualnych upodobań regulując ilość wody w napoju (patrz Instrukcja obsługi).

Dzięki ekspresowi Tchibo Cafissimo każda kawa jest wyjątkowa, bowiem urządzenie i kapsułki stanowią optymalnie zsynchronizowany system. Specjalnie opracowany system wysokiego ciśnienia automatycznie kieruje decydującymi parametrami napoju: ciśnieniem i ilością wody dla różnych rodzajów kawy. Każda kapsułka zawiera starannie wyselekcjonowaną kawę paloną. Dzięki hermetycznie zamkniętym kapsułkom ponad 1000 komponentów składających się na aromat świeżej, zmielonej kawy uwalnia się dopiero w procesie parzenia.

Pod uchwytem na kapsułki mieszczą się standardowe filiżanki i kubki do ok. 140 mm wysokości.

Udzielamy 3-letniej lub 40-miesięcznej gwarancji (w zależności od modelu ekspresu) od daty zakupu.
W okresie gwarancji usuwane są usterki, spowodowane wadliwością materiałów.

Aby na długo utrzymać najwyższą jakość kawy, zalecamy regularne usuwanie osadu z ekspresu. Więcej informacji odnośnie usuwania osadu znajdziecie Państwo w instrukcji obsługi.

Jeśli Państwa ekspres ulegnie awarii, oferujemy Państwu serwis naprawczy. Adres znajdziecie Państwo
w instrukcji obsługi albo w rubryce Reklamacje.

W Instrukcji obsługi dokładnie opisujemy działanie ekspresu Tchibo Cafissimo. Jeśli mimo wszystko pojawią się pytania związane z jego obsługą, możecie się Państwo zwrócić do nas. Dołożymy wszelkich starań, aby odpowiedzieć na Państwa pytania.

Jeśli zdarzy się, że w tacy ociekowej zgromadzi się zbyt dużo wody, powodem może być zakamienianie przepływu albo nieprawidłowe nakłucie kapsułki. Aby usunąć pierwszą przyczynę wystarczy przeprowadzić odkamienienie. Wskazówki znajdziecie Państwo w instrukcji obsługi.

Bardzo duże zakamienienie ekspresu może prowadzić do nieprawidłowego procesu parzenia i wydawania głośnych dźwięków przez ekspres. W takim przypadku zalecamy odkamienienie ekspresu. Jeśli pomimo tego urządzenie nie będzie działało należy zwrócić się do naszego Centrum Obsługi Klienta. Adres znajdziecie w instrukcji obsługi.

Pytania dotyczące kapsułek Cafissimo

Dostępne są trzy rodzaje kawy klasycznej - americana: Caffe mild, Caffe kraftig oraz kawa filtrowana bezkofeinowa. Dla miłośników Espresso oferujemy Espresso sizilianer kräftig, Espresso mailänder elegant oraz Espresso bezkofeinowe. A dla fanów Caffè Crema mamy Caffè Crema vollmundig i Caffè Crema mild. Dzięki dyszy do spieniania mleka wyczarujecie Państwo pyszne specjały kawowe jak Cappuccino albo Latte Macchiato. Do tych smakołyków zalecamy zastosowanie Espresso.

Nie. Tchibo zdecydowało się oferować własne kapsułki z kawą. Ekspresy i kapsułki tworzą precyzyjnie do siebie dopasowany system. Tylko stosując kapsułki Tchibo można uzyskać bardzo wysoką jakość kawy, znaną i oczekiwaną przez Klientów Tchibo.

Nie, bowiem kapsułki Tchibo zostały opracowane specjalnie dla systemu Tchibo Cafissimo. Dzięki optymalnej synchronizacji urządzenia i kapsułek zachowana jest wysoka jakość Tchibo.

Jedną filiżankę. Każda kapsułka zawiera idealnie odmierzoną ilość kawy na jedną filiżankę Espresso, Caffè Crema lub kawy Americana.

Tak. Kawy te mają zbliżone profile smakowe.

Dzięki szczelnemu zamknięciu pełnia smaku świeżo mielonej kawy pozostaje w kapsułkach przez okres 12 miesięcy od momentu zapakowania kawy.

Kapsułki oraz ekspresy ciśnieniowe Tchibo Cafissimo możecie Państwo zamówić w naszym sklepie internetowym. Ponadto kapsułki i ekspresy można kupić we wszystkich sklepach Tchibo – Znajdź sklep.


Pytania dotyczące przygotowania kawy

Podstawowa reguła: kawa o drobnym stopniu zmielenia, najlepiej zaparza się bezpośrednio w
filiżance, metodą „po turecku” lub jako Espresso. Kawa o średnim stopniu zmielenia znajduje zastosowanie
w większości domowych ekspresów (ekspresów z filtrem do kawy, ekspresów do espresso). Grubo mielona kawa stosowana jest w zaparzaczach do kawy.

Jeśli podczas przygotowania kawy Tchibo Caffè Crema w ekspresach ciśnieniowych nie tworzy się pianka (crema), prawdopodobnie ciśnienie urządzenia jest zbyt niskie lub ziarna są zmielone zbyt grubo. W takim przypadku prosimy przy pomocy instrukcji użytkowania zmienić ustawienia ekspresu albo zwrócić się do producenta.

W automatycznym ekspresie do kawy można stosować kawy ziarniste Tchibo przeznaczone do ekspresów ciśnieniowych, np. kawy typu Espresso i Caffè Crema . Prosimy nie stosować kawy zawierającej karmelizowane ziarna kawy, które pod wpływem ciepła i wilgoci mogą skleić się w ekspresie i doprowadzić w ten sposób do uszkodzenia urządzenia.

Tak, stosując kawę bezkofeinową typu Espresso.


Pytania dotyczące kawy i zdrowia

Kawa zielona nie zawiera glutenu. Również podczas palenia kawy nie powstaje gluten i ta substancja nie jest dodawana do żadnej kawy.
Trzeba jednak zachować ostrożność w przypadku napojów kawowych jak np. Cappuccino, tego rodzaju napój zawiera laktozę, pochodzącą z mleka dodanego do naparu kawowego.

Kawy palone Tchibo zawierają ok. 1,2-1,4% kofeiny, przy czym ta wartość może się nieco różnić
w zależności od rodzaju kawy. Kawa bezkofeinowa np. Colombia Fino zawierają poniżej 0,1% kofeiny.
Ta wartość jest określona jako wartość graniczna w przepisach europejskich dotyczących dopuszczalnej zawartości kofeiny w kawie bezkofeinowej.

Zawartość substancji tłuszczowych w kawie zielonej wynosi ok. 10 - 13%. Przy czym kawa Arabika zawiera więcej olejków kawowych niż Robusta. Zawartość substancji tłuszczowych praktycznie nie zmniejsza się w procesie palenia.
Zawartość tłuszczu w kawie palonej w zależności od rodzaju i miejsca pochodzenia wynosi pomiędzy 8
a 15%. Substancje tłuszczowe ciężko rozpuszczają się w wodzie i tylko w niewielkiej ilości przedostają się do filiżanki – największa część pozostaje na filtrze.

Tchibo produkuje kawę bezkofeinową wykorzystując najnowocześniejsze technologie z uwzględnieniem obowiązujących wytycznych Wspólnoty Europejskiej w zakresie wytwarzania kawy bezkofeinowej.
Stosowany przez nas proces prowadzi do uzyskania aromatycznej, wysokiej jakości kawy bezkofeinowej, którą można rozkoszować się dzień w dzień.


Pytania dotyczące uprawy w długiej perspektywie czasowej

Od roku 1949 oferujemy Klientom Tchibo najwyższej jakości kawy. Stało się to naszą pasja! Potrzeba oferowania kaw najwyższej jakości, wymaga dużej staranności w trakcie całego łańcucha produkcji kawy: począwszy od wyboru ziaren, przez transport, wysokiej jakości palenie oraz pakowanie. Pod pojęciem najwyższej jakości rozumiemy nie tylko sensoryczne właściwości kawy, ale również aspekty ekologiczne i socjalne.


Pytania dotyczące palenia kawy

Do palenia kawy wykorzystywane są różne metody palenia, przy czym czas palenia i temperatura podczas procesu palenia mają decydujący wpływ na smak kawy. Czas i temperatura palenia to czynniki kształtujące kolor i przede wszystkim smak kawy. Kawa jaśniej palona będzie miała łagodniejszy, kwaskowaty smak. Kawa ciemno palona będzie mocniejsza i intensywniejsza w smaku, np. kawa espresso.

Tchibo wykorzystuje technologię Rotation Flexible Batch, czyli obrotowych palarni RFB o ruchomym dnie,
w których, podczas palenia, ziarna przez cały czas pozostają w ruchu. Surowe ziarna podgrzewa się od spodu gorącym powietrzem, a ruchomy przenośnik zapewnia równomierne rozłożenie ciepła i dokładne mieszanie kawy. Ustawienia maszyny są dostosowane do rodzaju ziarna, jego wielkości i profilu smakowego, który chcemy osiągnąć.