Tak przyrządzisz idealną kawę po turecku

Kawa po turecku to najstarszy znany sposób przyrządzania kawy. Charakterystyczne jest podawanie naparu razem z fusami. Często kawę urozmaica się kardamonem, cynamonem, goździkami lub wodą różaną.

Wyjaśniamy krok po kroku, na co należy zwrócić uwagę przy przyrządzaniu dobrej kawy po turecku.
Kawa po turecku – przygotowanie

Aromat orientu

Imbryk lub dżezwa – tak nazywane są oryginalne tureckie tygielki do przygotowywania kawy. Zazwyczaj wykonane są ręcznie z miedzi, występują w różnych rozmiarach. Najpierw napełniamy imbryk wodą – ok. 50 ml na każdą filiżankę.

W Turcji kawę po turecku pije się z cukrem, który od razu dodaje się do trunku. Na jedną filiżankę przypada około jednej łyżeczki cukru.
Kawa po turecku – odpowiedni stopień zmielenia ziaren kawy

Drobna jak cukier puder

Jako że kawę podgrzewa się razem z wodą, a całość podawana jest bez oddzielenia fusów, niezbędne jest jak najdrobniejsze zmielenie kawy – by jej konsystencja przypominała mąkę lub cukier puder.
Kawa po turecku – odpowiednia ilość kawy

Łyżeczka kawy dla Ciebie

Na każdą filiżankę do tygielka dajemy po jednej czubatej łyżeczce drobno zmielonej kawy.

Czy wiesz, że…?
W wielu krajach kawę po turecku podaje się z kardamonem, cynamonem, goździkami. Jeśli chcesz wypróbować takiego urozmaicenia, po prostu dodaj drobno zmielone przyprawy razem kawą do imbryka.
Kawa po turecku - przyrządzanie kawy

Piana i fusy

Zagotuj wodę w imbryku, po czym zdejmij go z ognia. Dopiero wtedy dodaj kawę i ponownie zagotuj na małym ogniu.

Gdy tylko kawa zacznie się pienić, zdejmij imbryk z ognia i kilka razy zamieszaj. Postaw kawę na palniku, do ponownego spienienia. W każdej filiżance dobrze przyrządzonej kawy po turecku powinna znaleźć się gruba warstwa piany. Ponadto już po pierwszym spienieniu w imbryku można zdjąć pianę i rozdzielić ją na filiżanki.

Czy wiesz, że…?
Im więcej razy dopuścisz do spienienia kawy, tym bardziej będzie ona gęsta, a jej smak będzie bardziej intensywny.

Te kawy nadają się do przyrządzania kawy po turecku

 
 
 
 
Teraz z korkiem pozwalającym zachować pełny aromat kawy
Intensywność:36
od59,99
zł/kg 119,98
Podgląd
Teraz z korkiem pozwalającym zachować pełny aromat kawy
Intensywność:56
od59,99
zł/kg 119,98
Podgląd
Pełny smak, intensywny aromat, z delikatną aksamitną pianką
Intensywność:66
od28,99
zł/kg 115,96
Podgląd
Nowe subtelne włoskie espresso
Intensywność:46
od28,99
zł/kg 115,96
Podgląd