Tak powstaje idealna kawa z kawiarki!

Kultowej kawiarki nie może zabraknąć w żadnym włoskim domu.

Jeśli chcesz parzyć kawę jak prawdziwe Włosi, musisz ją mieć! W kawiarce gotująca woda przechodzi przez sitko i zmieloną kawę, dzięki czemu espresso zbiera się w górnym pojemniku. Z racji, że ciśnienie jest o wiele słabsze niż w ekspresach ciśnieniowych, na espresso prawie nie ma charakterystycznej pianki - cremy.
Wstęp do parzenia kawy w kawiarce

Należy napełnić kawiarkę gorącą wodą

Zanim postawisz kawiarkę na kuchence, napełnij wodą dolny pojemnik aż do górnego rantu zaworu.

Wskazówka: Zaleca się, aby wlać gorącą lub ciepłą wodę. Dzięki temu kawiarka zostanie ogrzana i unikniesz przegrzania całego dzbanka na płycie kuchennej. W przeciwnym razie kawa staje się szybko gorzka i ma metaliczny posmak.
Odpowiedni stopień zmielenia kawy do zaparzania w kawiarce

Średni stopień zmielenia jest idealny!

Do przygotowania kawy w kawiarce używa się grubiej mielonej kawy niż tej do ekspresów ciśnieniowych. Optymalny stopień mielenia znajduje się pomiędzy drobną kawą do espresso z ekspresu ciśnieniowego a grubo mieloną do zaparzacza typu french press.
Ilość kawy do zaparzenia w kawiarce

Ile kawy do kawiarki?

W przypadku kawiarki wybranie odpowiedniej ilości kawy jest bardzo proste. Napełniaj kawą metalowy filtr, aż będzie pełny.

Dociśnij kawę w filtrze lekko palcami. Nie ubijaj jej jednak zbyt mocno i nie używaj ubijaka.
Sposób przygotowywania kawy w kawiarce

Wszystko co dobre pochodzi ze spodu

Skręć razem dolny pojemnik z górnym i postaw kawiarkę na płycie kuchennej. Palnik powinien być ustawiony na średni poziom, ponieważ zbyt duża temperatura pali kawę i wprowadza gorzki posmak.

Gotująca się woda przechodzi przez kawę, a gotowe espresso zbiera się w górnej części dzbanka.
Zdejmij dzbanek z kuchenki jak tylko kawa zacznie bulgotać.

Praktyczna porada:
Nie zapomnij o zdjęciu dzbanka w odpowiednim momencie z kuchenki. Aromat kawy zostanie uwolniony jak tylko woda się podniesie. Jeśli zostawisz kawiarkę na kuchence, na koniec tego procesu może wypłynąć gorzki posmak, który psuje przyjemność picia kawy.

Nasze kawy do espresso i caffè crema

 
 
 
 
Teraz z korkiem pozwalającym zachować pełny aromat kawy
Intensywność:36
od59,99
zł/kg 119,98
Podgląd
Teraz z korkiem pozwalającym zachować pełny aromat kawy
Intensywność:56
od59,99
zł/kg 119,98
Podgląd
Pełny smak, intensywny aromat, z delikatną aksamitną pianką
Intensywność:66
od28,99
zł/kg 115,96
Podgląd
Nowe subtelne włoskie espresso
Intensywność:46
od28,99
zł/kg 115,96
Podgląd