Ein Kind guckt einem Filterkaffee beim Brühen zu

Porównanie ekspresów do kawy

Który ekspres do kawy jest odpowiedni?

Który ekspres do kawy pasuje do Ciebie i Twojej ulubionej kawy?

Kawa wciąż należy do ulubionych napojów Polaków. Wybór rodzajów kawy jest ogromny - począwszy od klasycznej kawy filtrowanej, poprzez cappuccino, skończywszy na wyszukanych kreacjach, jak np. Flat White. Podobnie jak oferta odmian kawy, w międzyczasie wzbogaciła się także oferta ekspresów.
To, który ekspres pasuje najlepiej do wybranego rodzaju kawy, zależy od wielu czynników. Zarówno od tego, jaką kawę najbardziej lubimy, jak od tego, ile kawy pijemy oraz ile czasu możemy poświęcić na jej przyrządzenie. Przedstawiamy najważniejsze typy ekspresów do kawy i wyjaśniamy, co potrafią oraz jaki ekspres najlepiej pasuje do jakiego typu kawy.

3 pytania, które trzeba sobie zadać przed wyborem odpowiedniego ekspresu do kawy

1. Jak dużo kawy pijesz? arrow_down
W zależności od tego, czy pijesz dużo, czy jesteś raczej koneserem jednej filiżanki dziennie, odpowiedni będzie dla Ciebie inny typ ekspresu. Niektóre ekspresy mogą przygotować kilka filiżanek kawy jednocześnie, inne z kolei specjalizują się w parzeniu pojedynczych porcji. W trakcie wyboru odpowiedniego dla siebie ekspresu uwzględnij więc ilość przygotowywanej jednorazowo kawy.
2. Jaki rodzaj kawy pijesz? arrow_down
Czy od lat wiernie pozostajesz przy swoim ulubionym rodzaju kawy, czy pijasz równie chętnie kawę filtrowaną, co espresso?
To, jaki rodzaj kawy pijasz najczęściej, ma szczególny wpływ na decyzję o określonym typie ekspresu. Nie każdy ekspres jest bowiem w stanie przygotować każdy rodzaj kawy, albo szybko i sprawnie przełączyć się na inny typ kawy.
3. Ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup? arrow_down
Ekspresy do kawy różnią się od siebie znacznie w zakresie cenowym. Ekspresy Cafissimo są dostępne bez promocji nawet już od 299zł, natomiast automatyczny ekspres do kawy kosztuje o wiele więcej. Należy więc zadać sobie pytanie, jakim budżetem dysponujesz oraz jak ważne są dla Ciebie poszczególne funkcje ekspresu. Pamiętaj: nie tylko cena ekspresu ma decydujące znaczenie, ale też koszty jego utrzymania.

Funkcje, zalety, ceny: porównanie ekspresów do kawy

Eine Qbo Maschine steht auf einem Küchentresen

Ekspresy do kawy na kapsułki

Jakie są wady i zalety ekspresów na kapsułki?
W przypadku ekspresu na kapsułki smakosze kawy mają do wyboru relatywnie bogatą ofertę różnych rodzajów - od kawy filtrowanej, poprzez Caffè Crema aż po espresso czy cappuccino. W zależności od tego, jakiej kawy chcemy się właśnie napić, ekspres jest w stanie szybko przestawić się na zaparzenie innego rodzaju kawy, który możemy natychmiast wypróbować. Dzięki zamknięciu próżniowemu kapsułki gwarantują zachowanie maksymalnej świeżości zawartej w nich kawy. Należy jednak pamiętać, że jeśli zdecydujesz się na ekspres na kapsułki, musisz liczyć się z zakupem kapsułek przeznaczonych wyłącznie do tego rodzaju ekspresu - ekspresy na kapsułki zawsze tworzą z kapsułami zamknięty system. Poza tym większość kapsułek produkuje się z aluminium lub tworzywa sztucznego. Oba te materiały ulegają jednak recyclingowi, dlatego w trakcie wyrzucania zużytych kapsułek koniecznie trzeba pamiętać
o tym, by nie mieszać ich z normalnymi odpadami i wyrzucać zawsze do żółtego pojemnika.

Co potrafi ekspres na kapsułki?
Ekspresy na kapsułki szybko produkują różne rodzaje i specjały kawowe - wystarczy wcisnąć guzik. Zasada działania jest prosta: należy położyć kapsułkę na przeznaczonej do tego półeczce, w zintegrowanym z ekspresem zbiorniku zostanie podgrzana odpowiednia dla wybranego napoju ilość wody, która następnie zostanie przepuszczona pod ciśnieniem przez kapsułkę. Po około minucie możesz cieszyć się z filiżanki świeżo zaparzonej kawy. W przypadku tego ekspresu należy jednak wziąć pod uwagę, że po jego włączeniu trzeba odczekać chwilę, której urządzenie potrzebuje na rozgrzanie. Wiele ekspresów na kapsułki - poza funkcją przyrządzania kawy - posiada również dysze do spieniania mleka lub zbiorniki na mleko, które znacznie ułatwiają przygotowanie kawy z mlekiem. Coraz częściej pojawia się również możliwość indywidualnej regulacji ustawień, są już ekspresy, które mogą być obsługiwane
za pomocą smartfonu.

Ile kosztuje ekspres do kawy na kapsułki?
W przypadku ekspresów na kapsułki zakres cenowy jest bardzo szeroki. Modele dla początkujących, np. Cafissimo PURE są dostępne już bez promocji od 299zł, natomiast ceny modeli premium kształtują się na jeszcze wyższym poziomie. Koszt pojedynczej filiżanki kawy w porównaniu do innych rodzajów ekspresów jest relatywnie wysoki i - w zależności od systemu - to średnio ponad 1zł.
Ein Kaffeevollautomat steht auf einem Küchentresen

Automatyczne ekspresy do kawy

Jakie są wady i zalety ekspresów automatycznych?
Do ekspresów automatycznych najlepiej nadają się ziarna do espresso lub Caffè Crema. Dzięki możliwości mielenia ziaren bezpośrednio przed rozpoczęciem parzenia kawa z ekspresu automatycznego jest zawsze świeża i bardzo aromatyczna. Opcja próżniowego przechowywania daje dodatkowo najlepszą ochronę ziaren kawy. W przypadku ekspresów automatycznych musisz przyzwyczaić się do jednego rodzaju ziarna, który aktualnie znajduje się w automacie. Zmiana - na przykład gdy chcesz wypróbować nowy rodzaj ziaren - jest raczej trudna, jeśli chcesz to zrobić przy okazji parzenia kolejnej kawy. Dodatkowo niezbędne jest regularne czyszczenie i intensywna pielęgnacja elementów, których nie obejmuje zintegrowany system samooczyszczania. Należy regularnie czyścić zbiornik na mleko oraz odpowiednie wężyki i dysze.

Co potrafi ekspres automatyczny?
Ekspresy automatyczne zaparzają pojedyncze filiżanki kawy poprzez wciśnięcie przycisku i są przy tym absolutnie wszechstronnie uzdolnione. Odpowiednia ilość kawy jest mielona przed rozpoczęciem procesu parzenia a następnie przez zmielone ziarna przepuszczana jest pod optymalnym dla wybranego napoju ciśnieniem podgrzana woda. W zależności od napoju
w wielu automatycznych ekspresach mleko jest podgrzewane lub spieniane w wewnętrznym bądź zewnętrznym zbiorniku, a następnie dodawane bezpośrednio do przygotowanej kawy. Indywidualne ustawienia umożliwiają dodatkowo dopasowanie przygotowanego napoju do własnych preferencji - począwszy od stopnia zmielenia ziaren, poprzez ciśnienie wody,
aż po konsystencję pianki.

Ile kosztuje ekspres automatyczny?
Ekspresy automatyczne są tuż obok ekspresów kolbowych najdroższymi urządzeniami.
Za model dla początkujących trzeba zapłacić ok. 900zł, natomiast ceny wiodących modeli sięgają nawet kilku tysięcy złotych. W zamian za to koszty utrzymania są w późniejszym czasie relatywnie niskie i - w zależności od rodzaju ziaren - mieszczą się w przedziale kilkudziesięciu groszy za filiżankę.
 
  • Automatyczny ekspres do kawy »Esperto2 Milk«, Granite Black
Automatyczny ekspres do kawy Tchibo
2 099,00
Podgląd
 
  • Automatyczny ekspres do kawy Tchibo »Esperto2 Caffè«, Dark Chrome
  • Automatyczny ekspres do kawy Tchibo »Esperto2 Caffè«, Dark Copper
  • Automatyczny ekspres do kawy Tchibo »Esperto2 Caffè«, Granite Black
  • Automatyczny ekspres do kawy Tchibo »Esperto2 Caffè«, Scandi White
  • Automatyczny ekspres do kawy »Esperto2 Caffè«, Titanium Silver
Automatyczny ekspres do kawy Tchibo
1 799,00
Podgląd
 
  • Automatyczny ekspres do kawy »Esperto Latte«, z dyszą paranello spieniającą mleko
Tchibo Automatyczny ekspres do kawy
1 899,00
Podgląd
 
Produkt wkrótce dostępny
  • Automatyczny ekspres do kawy »Esperto Pro«, Metallic Mint
Automatyczny ekspres do kawy Tchibo
1 899,00
 
  • Automatyczny ekspres do kawy »Esperto Caffè«, antracytowy
  • Automatyczny ekspres do kawy Tchibo »Esperto Caffè«, Ice Blue
  • Automatyczny ekspres do kawy »Esperto Caffè«, srebrny
Tchibo Automatyczny ekspres do kawy
1 549,00
Podgląd
Eine Filterkaffeemaschine steht auf einem Küchentresen

Ekspresy przelewowe

Jakie są wady i zalety ekspresów przelewowych?
W ekspresach przelewowych można zaparzyć każdy rodzaj zmielonej kawy. W ten sposób nie trzeba się przywiązywać do jej jednego rodzaju. Ponieważ ten rodzaj ekspresu nie pracuje pod ciśnieniem, kawy takie jak espresso czy Caffè Crema, do których przygotowania niezbędne jest wysokie ciśnienie, nie są tak aromatyczne jak kawy przygotowane np. w ekspresie kolbowym czy automatycznym. Brak również możliwości indywidualnych ustawień. Czyszczenie ekspresu przelewowego jest relatywnie proste, ponieważ w tym przypadku nie mamy do czynienia
z łatwo psującymi się płynami, jak np. mleko. Większość elementów ekspresu można w prosty sposób oczyścić ręcznie lub w zmywarce. Przygotowanie kawy trwa jednak dłuższą chwilę, co nie powinno dziwić, skoro ekspres przelewowy zaparza jej większą ilość. Dodatkowo potrzeba czasu na to by woda przepłynęła przez zmielone ziarna.

Co potrafi ekspres przelewowy?
Ekspres przelewowy zadomowił się w polskich kuchniach w latach siedemdziesiątych i od tego czasu wiedzie w nich prym. Stopniowo zaczął być wypierany przez ekspresy na kapsułki
i ekspresy automatyczne. Tylko ekspres przelewowy jest w stanie umożliwić przygotowanie większej ilości filiżanek kawy jednocześnie - w zależności od objętości jednorazowo może to być nawet 12 filiżanek. Jest to więc ekspres idealny do przygotowywania kawy dla większej liczby osób. Ekspres przelewowy składa się zasadniczo z pojemnika na wodę, filtra i szklanego dzbanka stojącego na płytce podgrzewającej. Ekspres podgrzewa nalaną do zbiornika zimną wodę, która następnie powoli przepływa przez filtr wypełniony zmielonymi ziarnami kawy
i kapiąc spływa do dzbanka. Płytka podgrzewająca utrzymuje temperaturę świeżo zaparzonej kawy, dopóki ekspres nie zostanie wyłączony.

Ile kosztuje ekspres przelewowy?
Koszt zakupu ekspresu przelewowego bije na głowę konkurencyjne ekspresy automatyczne czy kolbowe. Ekspres przelewowy można kupić już za ok. 60zł. Również koszt jednej filiżanki kawy (kilkanaście groszy) jest bardzo niski, jednak należy pamiętać o koszcie niezbędnych
do zaparzenia kawy filtrów.
Eine Siebträgermaschine steht auf einem Küchentresen

Ekspres kolbowy

Jakie są wady i zalety ekspresów kolbowych?
Przygotowanie kawy jest zależne od wielu czynników mających ogromne znaczenie dla efektu końcowego: stopień zmielenia ziarna, ilość zmielonego ziarna, czas parzenia. Proces parzenia może zostać optymalnie dopasowany do każdej kawy, przy czym efekt będzie lepszy niż na przykład w przypadku ekspresu automatycznego. Potrzebna jest tu jednak pewna wiedza, chęć eksperymentowania i ćwiczenia. Aby wyczarować perfekcyjne Espresso lub Caffè Crema, dobrą inwestycją będzie młynek do kawy. W ten sposób ziarna kawy można mielić bezpośrednio przed zaparzeniem.

Co potrafi ekspres kolbowy?
Ekspresy kolbowe spotykamy najczęściej w kawiarniach, jednak stają się one coraz popularniejsze również w prywatnych domach - głównie dlatego, że gwarantują domowe espresso jak od baristy. Ekspresy kolbowe przygotowują kawę w pojedynczych filiżankach.
Wyjmowana kolba, której ekspres zawdzięcza swoją nazwę, jest pojemnikiem na zmieloną kawę. Kolbę napełnia się możliwie świeżo zmieloną kawą i dociska za pomocą tampera. Następnie kolba jest wsuwana do specjalnego przyrządu mieszczącego się w ekspresie. Gorąca woda pod ciśnieniem - idealnie 9 barów - przepływa przez kolbę i ląduje bezpośrednio w filiżance pod postacią espresso lub Caffè Crema. Niektóre kolby posiadają również dyszę do spieniania mleka.

Ile kosztuje ekspres kolbowy?
Korzystne cenowo modele do użytku domowego są dostępne już od ok. 600zł, modele klasy średniej kosztują od 1000zł do ponad 2000zł.
Eine Kaffeepadmaschine steht auf einem Küchentresen

Ekspresy do kawy na saszetki

Jakie są wady i zalety ekspresów na saszetki?
Saszetki kawowe są całkowicie degradowalne, co z ekologicznego punktu widzenia stanowi niewątpliwą zaletę w porównaniu do kapsułek. Należy jednak pamiętać, że kawa w saszetkach jest stale wystawiona na oddziaływanie powietrza, co znacznie skraca termin jej przydatności do spożycia i może negatywnie wpływać na jej smak. W przeciwieństwie do ekspresów na kapsułki, w przypadku ekspresu na saszetki nie trzeba przywiązywać się do określonej marki kawy, ponieważ saszetki różnych producentów są uniwersalne i można je wykorzystać
w każdym typie ekspresu. Ekspresy na saszetki są również relatywnie proste w czyszczeniu. Wystarczy ustawić pusty bieg - sama gorąca woda bez saszetki. Jeśli jednak ekspres posiada spieniacz mleka, należy pamiętać o intensywnej pielęgnacji i regularnym czyszczeniu.
W przypadku ekspresów na saszetki praktycznie niespotykana jest funkcja ustawień indywidualnych.

Co potrafi ekspres na saszetki?
Ekspres do kawy na saszetki działa - podobnie jak ekspres na kapsułki - na zasadzie przygotowania tylko jednej porcji. Okrągłe, płaskie saszetki filtrowe zawierają jedną porcję (7 g) zmielonego ziarna. Obsługa ekspresu na saszetki jest równie prosta, co obsługa ekspresu na kapsułki. Saszetkę należy umieścić na przeznaczonej do tego półeczce, wcisnąć przycisk
i poczekać, aż ekspres doprowadzi podgrzaną uprzednio w komorze wodę do wrzenia,
a następnie przetransportuje ją przez saszetkę i dalej bezpośrednio do filiżanki. Jednocześnie można przygotować maksymalnie dwie filiżanki kawy. Niektóre ekspresy na saszetki posiadają dodatkowe funkcje, takie jak spieniacz mleka, co znacznie zwiększa możliwość przygotowania różnych kreacji kawowych.

Ile kosztuje ekspres na saszetki?
Koszt zakupu ekspresu na saszetki jest nieznacznie niższy od kosztu zakupu modelu ekspresu na kapsułki dla początkujących. Można go kupić już za ok. 160zł. Jedna filiżanka kawy
w regularnym trybie pracy jest stosunkowo droga - jej koszt wynosi od kilkudziesięciu groszy do - nawet 1zł.

Alternatywy dla ekspresu do kawy

Dobrą kawę można przygotować nie tylko za pomocą ekspresu. Znawcy kawy potrafią osiągnąć aromatyczne efekty przygotowując kawę ręcznie. Prasowanie, zalewanie lub gotowanie - przedstawiamy 3 najbardziej popularne alternatywy.
Eine Siebstempelkanne steht auf einem Küchentresen

French Press

Klasycznym sposobem na przygotowanie kawy jest tzw. french press. To nic innego niż szklany dzbanek ze zintegrowanym tłokiem. Wybrana ilość zmielonej kawy jest przeciskana wraz
z zagotowaną wodą przez sitko tłoka. Tłok z sitkiem jest połączony z pokrywką i po wybranym czasie odciągania do góry jest dociskany w dół. Kawa zbiera się na dnie dzbanka, dzięki czemu można się delektować świeżo zaparzonym napojem bez fusów. Poza fusami nie powstają żadne inne odpady, co sprawia, że french press jest najbardziej przyjazną środowisku alternatywą. Wada: w przypadku espresso czy Caffè Crema konieczne jest dopasowanie odpowiedniego french press.
Ein Handfilter steht auf einem Küchentresen

Filtr ręczny

Parzenie kawy w filtrze ręcznym przeniesie Cię w małą podróż w czasie. Filtr ręczny, np.
z plastiku czy porcelany, można kupić - w zależności od materiału - za naprawdę niewielkie pieniądze. W prostym filtrze ręcznym można przygotować zarówno jedną filiżankę, jak
i większą ilość kawy. W tym drugim przypadku konieczna jest jednak odrobina cierpliwości. Podobnie jak w ekspresie przelewowym do filtra ręcznego należy włożyć filtr papierowy, który z kolei napełniamy zmieloną kawą. Następnie filtr należy tak długo zalewać gorącą wodą, aż gotowa kawa napełni filiżankę czy dzbanek. Podobnie jak w przypadku french press, do filtra ręcznego nadaje się każdy rodzaj kawy mielonej.
Ein Pour Over-Kaffeebereiter steht auf einem Küchentresen

Pour Over

Pour Over łączy w sobie zalety filtra ręcznego i dzbanka z portafiltrem: szybkie przygotowanie jak w filtrze ręcznym, ale bez bibuły filtracyjnej. Aby przygotować kawę, żądaną ilość zmielonej kawy o drobnym lub średnim stopniu zmielenia wsypuje się bezpośrednio do filtra stałego. Następnie należy dodać odrobinę wody, aż znajdzie się ona ok. 1 cm nad kawą w proszku, pozwalając jej powoli pęcznieć. Jest to tak zwana infuzja wstępna. Po przepuszczeniu wody, pozostała woda jest powoli wlewana od środka na zewnątrz okrężnymi ruchami. Na koniec cienki strumień wlewany jest do środka, aby utrzymać poziom wody w filtrze. Idealny czas przepływu wynosi od 3 do 5 minut. Metoda Pour Over pozwala optymalnie rozwinąć aromatyczny i intensywny smak kawy.
Ein Espressokocher steht auf einem Herd

Kawiarka vel. Makinetka vel. Kafetiera

Kawiarka nazywana również makinetką stanowi dobrą alternatywę, by uzyskać świeże i mocne espresso przygotowane bezpośrednio na kuchence. We Włoszech nazywana jest kafetierką lub moką. Najpopularniejsza kawiarka to ośmiokątny model, który jest dostępny w różnych wielkościach. Poza fusami makinetka nie produkuje żadnych dodatkowych odpadów. Nadaje się zasadniczo do parzenia mocnej kawy, której ilość zależy od wielkości czajniczka. Zintegrowany metalowy filtr należy aż po brzegi wypełnić zmielonymi ziarnami kawy. Nie mamy również wpływu na ilość wody, gdyż kawiarka musi być napełniona zawsze do oznaczonej wysokości.